Punainen Risti auttaa Tigrayn kriisin keskellä Etiopiassa

Sudanin Punainen Puolikuu
Etiopiasta Sudaniin paenneilla on suuri tarve puhtaalle vedelle ja ruualle. Myös psykososiaaliselle tuelle on tarvetta, sillä konfliktia paenneet ovat joutuneet eroon läheisistään.
Image: Sudanin Punainen Puolikuu

Taistelut ovat kiihtyneet pohjoisessa Etiopiassa. Punainen Risti toimittaa avustustarvikkeita ja varautuu auttamaan yli 11 000 ihmistä pohjoisen Etiopian Tigrayssa ja Amharassa.

Yli miljoona ihmistä on avun tarpeessa konfliktin vuoksi, arvioi YK:n hätäaputoimisto. Tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan väkivaltaisuuksien vuoksi. Alueen tietoliikenneyhteydet ovat poikki, joten tarkkaa tietoa tilanteesta ei ole saatavilla.  
 
Tigrayn kriisi pahentaa humanitaarista tilannetta myös naapurimaassa Sudanissa, jonne on YK:n pakolaisjärjestön mukaan paennut jo yli 40 000 etiopialaista.  
 
Tigrayn ja Amharan sairaalat ja terveysasemat tarvitsevat kiireesti lääkinnällisiä tarvikkeita ja tukea hoitotyöhön, jotta haavoittuneita ihmisiä voidaan auttaa. Alueen liikenneyhteydet ovat poikki, mikä vaikeuttaa peruselintarvikkeiden saatavuutta ja humanitaarisen avun toimittamista. 
 
Punaisen Ristin kansainvälisen komitean avustustyöntekijät ovat arvioineet avun tarvetta kolmessa alueen sairaalassa ja terveysasemalla ja toimittaneet niille lääkinnällisiä tarvikkeita ja lääkkeitä sekä sairaalasänkyjä, patjoja ja peittoja.  
 
Etiopian Punainen Risti on yksi maan tärkeimmistä ambulanssipalveluiden tarjoajista. Alueella toimivat Punaisen Ristin ambulanssit ovat kuljettaneet jo satoja haavoittuneita saamaan hoitoa. 
 
- Etiopian Punainen Risti on kertonut tarvitsevansa tukea hätäavun antamiseen, kuten ambulanssipalveluun ja sairaalatarvikkeisiin, kertoo Suomen Punaisen Ristin Etiopian maaedustaja Masud Hossain. Ihmiset eivät saa yhteyttä läheisiinsä, mikä lisää monen ahdinkoa entisestään. Yli tuhat ihmistä on pyytänyt apua läheistensä tavoittamiseksi Punaisen Ristin auttavan puhelimen kautta.  
 
- Täällä on kysyntää palveluille, joiden avulla ihmiset voivat saada tietoja sukulaisistaan Tigrayssa. Etiopian Punaisen Ristin toimiston edessä oli pari päivää sitten yli 50 ihmisten jono, kun ihmiset hakivat apua läheistensä kohtalon selvittämiseksi, Hossain kuvailee. 
 

Avustustyö laajenee Etiopiassa 

 
YK:n hätäaputoimisto OCHA arvioi 20 miljoonan etiopialaisen tarvitsevan hätäapua. Arvio on noussut merkittävästi alkuvuodesta. Tänä vuonna Etiopiaa ovat koetelleet tulvat, viljelyksiä tuhoavat heinäsirkkaparvet, väkivaltaisuudet ja maailmanlaajuisen koronaviruspandemian vaikutukset. Lisäksi maa kärsii kuivuusjaksoista johtuvasta ruoan puutteesta.  
 
Etiopiassa oli jo ennen Tigrayn kriisiä noin 1,8 miljoonaa maan sisällä paennutta ihmistä, joista suurin osa on joutunut jättämään kotinsa väkivaltaisuuksien vuoksi. Useat kotiseuduilleen palanneista ovat joko lähteneet uudelleen pakoon, palanneet vahingoittuneisiin koteihinsa tai asuvat lähialueilla. 
 
Punaisen Ristin kansainvälinen komitea on laajentanut avustustyötään Etiopiassa. Apu keskittyy ihmisten suojeluun, terveyteen, puhtaan veden ja ruoan tarjoamiseen sekä elinkeinojen tukemiseen. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla 57 500 ihmistä sai puhdasta vettä ja 12 389 ihmistä tukea elinkeinonsa säilyttämiseen. 
 
Etiopian Punainen Risti ja Suomen Punainen Risti ovat tehneet avustusyhteistyötä jo yli 30 vuotta. Suomen Punainen Risti tukee myös konfliktialueilla työskentelevän Punaisen Ristin kansainvälisen komitean työtä maassa esimerkiksi toimittamalla huopia ja makuualustoja sairaaloihin ja terveyskeskuksiin.  
 
Apu on mahdollista ulkoministeriön ja lahjoittajien tuella.