Punaisen Ristin viikon tapahtuma Suomen Punainen Risti 140-vuotta Tikkakoskella

13.5.2017
10:00 to 14:00
Location:
Tervaruukinkatu 1, 41160, Tikkakoski
Tapahtuman tyyppi: 
  • Yleisötapahtumat
Järjestäjä: 
Punainen Risti Jyväskylän osasto

Suomen Punainen Risti täyttää 140-vuotta. Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osasto esittäytyy Tikkakoskella.

Sveitsiläinen Henry Dunant järjesti vapaaehtoisia auttamaan Solferinon taistelun uhreja Pohjois-Italiassa vuonna 1859 ja kirjoitti kokemuksistaan kirjan Solferinon muisto (1862). Siinä hän esitti, että kaikkiin maihin perustettaisiin vapaaehtoinen järjestö avustamaan sodanaikaista lääkintähuoltoa ja että haavoittuneiden hoito turvattaisiin kansainvälisin sopimuksin.

Jo seuraavana vuonna Genevessä perustettiin toimikunta, josta muodostui Punaisen Ristin kansainvälinen komitea. Se määritteli Dunantin ajatusten pohjalta avustusyhdistysten tehtävät ja suositteli niiden perustamista.

Kreivitär Aline Armfelt teki jo 1874 aloitteen Punaisen Ristin yhdistyksen perustamisesta Suomeen. Esitys sai kannatusta maan hienostopiireissä, ja Suomen yhdistys haavoitettujen ja sairasten sotilaiden hoitoa varten perustettiin 7.5.1877. Nimensä mukaisesti yhdistys piti päätehtävänään sotajoukkojen lääkintähuollon parantamista. Välittömän kimmokkeen yhdistyksen perustamiselle antoi samana keväänä syttynyt Venäjän ja Turkin välinen sota. Toisaalta myös 1860-luvun katovuosien aiheuttama nälänhätä ja kulkutaudit olivat vielä muistissa. Niinpä yhdistys otti alusta lähtien tehtäväkseen myös avustamisen kotimaassa. Tänä vuonna Suomen Punainen Risti täyttää siis 140-vuotta.

Tervetuloa!

Lisätietoja: Leena Tiainen, 040-560 9303

Campaigns