Punaisen Ristin viikkon päätapahtuma Jyväskylän osastossa

13.5.2017
12:00 to 16:00
Location:
Kauppakatu 33, 40100, Jyväskylä
Tapahtuman tyyppi: 
  • Yleisötapahtumat
Järjestäjä: 

Punaisen Ristin viikolla vietetään Punaisen Ristin perustajan sveitsiläisen Henry Dunantin syntymäpäivää (s. 8.5.1828).

Sveitsiläinen Henry Dunant järjesti vapaaehtoisia auttamaan Solferinon taistelun uhreja Pohjois-Italiassa vuonna 1859 ja kirjoitti kokemuksistaan kirjan Solferinon muisto (1862). Siinä hän esitti, että kaikkiin maihin perustettaisiin vapaaehtoinen järjestö avustamaan sodanaikaista lääkintähuoltoa ja että haavoittuneiden hoito turvattaisiin kansainvälisin sopimuksin.

Jo seuraavana vuonna Genevessä perustettiin toimikunta, josta muodostui Punaisen Ristin kansainvälinen komitea. Se määritteli Dunantin ajatusten pohjalta avustusyhdistysten tehtävät ja suositteli niiden perustamista.

Kreivitär Aline Armfelt teki jo 1874 aloitteen Punaisen Ristin yhdistyksen perustamisesta Suomeen. Esitys sai kannatusta maan hienostopiireissä, ja Suomen yhdistys haavoitettujen ja sairasten sotilaiden hoitoa varten perustettiin 7.5.1877. Nimensä mukaisesti yhdistys piti päätehtävänään sotajoukkojen lääkintähuollon parantamista. Välittömän kimmokkeen yhdistyksen perustamiselle antoi samana keväänä syttynyt Venäjän ja Turkin välinen sota. Toisaalta myös 1860-luvun katovuosien aiheuttama nälänhätä ja kulkutaudit olivat vielä muistissa. Niinpä yhdistys otti alusta lähtien tehtäväkseen myös avustamisen kotimaassa. Tänä vuonna Suomen Punainen Risti täyttää siis 140-vuotta.

Tulemme Jyväskylän kävelykadulle esittelemään Punaisen Ristin Jyväskylän osaston toimintaa. Kerromme myös 140-vuotiaan järjestön historiasta. Tervetuloa!

Lisätietoja:Tiedottaja Marko Tervo, 040-754 0038

Campaigns