Tietoa katastrofirahastosta

Jarkko Mikkonen/SPR
Vapaaehtoinen Tasos Papalexiou käärii lasta lämpöpeitteeseen Lesboksen saarella Kreikassa.
Image: Jarkko Mikkonen/SPR

Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon tehtyjen lahjoitusten avulla autetaan sekä luonnonmullistusten ja sotien uhreja ympäri maailmaa että Suomessa äkillisen onnettomuuden kohdanneita.

Lahjoitusten ansiosta apua voidaan antaa katastrofirahastosta nopeasti ja tehokkaasti vuosittain kymmeniin maihin.

Hädän kohdatessa toimitamme katastrofialueelle avustustarvikkeita, esimerkiksi telttoja, huopia, puhdasta juomavettä tai kokonaisen kenttäsairaalan. Hätäavun jälkeen autamme jälleenrakennuksessa ja opetamme toimimaan onnettomuuden sattuessa. Katastrofirahaston avulla tuemme myös kehitysyhteistyöohjelmia ja taistelemme jatkuvasti sairauksia ja nälkää vastaan paikallisten vapaaehtoisten kanssa.

Katastrofirahasto auttaa myös Suomessa

Suomessa apu on useimmiten henkistä tukea. Apua saavat myös monet esimerkiksi tulipalossa äkillisesti kotinsa menettäneet perheet. Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun toimintaa tuetaan katastrofirahaston avulla. Vapaaehtoinen Pelastuspalvelu auttaa mm. kadonneiden etsinnöissä. Osa varoista käytetään Suomessa vastaanottokeskusten tukena toimivien vapaaehtoisten koulutukseen ja turvapaikanhakijoiden kotouttamiseen esimerkiksi ystävätoiminnan ja kielikerhojen avulla.
 

Apua sinun avullasi

Katastrofirahaston lahjoituksista noin 90 % saadaan yksityisiltä lahjoittajilta. Sinun tukesi on ensiarvoisen tärkeää!

Valitse täältä oma tapasi lahjoittaa >>

Punainen Risti toimittaa avun tehokkaasti perille, sinne missä avun tarve on suurin. Katastrofirahaston keräyskulut ovat korkeintaan 20 %. Keräyskulut koostuvat mm. keräysvälineistä, lahjoittajahankinnasta, markkinoinnista sekä varainhankintaa tekevien työntekijöiden palkkakustannuksista. Katastrofirahaston säännöt ja tiukka valvonta säätelevät lahjoitettujen rahojen käyttöä. Apu toimitetaan perille yhteistyössä paikallisen Punaisen Ristin tai Punaisen Puolikuun yhdistyksen kanssa.

Ryhtyisitkö kuukausilahjoittajaksi?

Kuukausilahjoittajana takaat avun jatkuvuuden. Säännöllisten lahjoitusten ansiosta avustustarvikkeet ja -työntekijät ovat valmiina heti, kun jotain sattuu Suomessa tai maailmalla.
 
 

Muu rahoitus

Lahjoitusten lisäksi Suomen Punainen Risti saa tukea humanitaariseen apuun ja kehitysyhteistyöhön mm. ulkoasiainministeriöltä ja Euroopan komissiolta.