Tietoa testamenttilahjoittamisesta

Tekemällä testamentin voit huolehtia sinulle tärkeistä ihmisistä ja asioista myös poismenosi jälkeen. Testamentti Punaiselle Ristille mahdollistaa työn jatkumisen tulevienkin sukupolvien hyväksi.

Punainen Risti on auttanut heikoimmassa asemassa olevia jo 150 vuotta. Pienikin osuus siitä mitä sinulta jää, voi muuttaa toisen ihmisen elämän.

Tekemällä testamentin voit huolehtia sinulle tärkeistä ihmisistä ja asioista myös poismenosi jälkeen. Testamentti Punaiselle Ristille mahdollistaa työn jatkumisen tulevienkin sukupolvien hyväksi. Pienikin osa siitä mitä sinulta jää, voi olla ratkaiseva apu monelle.

Tältä sivulta löydät tietoa testamentin ja testamenttilahjoituksen tekemisestä. Voit myös ladata testamenttioppaamme (PDF) tai tilata sen kotiisi postitse. Jos harkitset muistavasi testamentissasi Suomen Punaista Ristiä, on sinulle tarjolla maksutonta apua testamentin laatimiseen.

Miksi kannattaa tehdä testamentti?

Ilman testamenttia omaisuutesi jakautuu perillistesi kesken perimysjärjestyksessä. Jos sinulla ei ole serkkua läheisempää sukulaista, omaisuutesi siirtyy valtiolle.

Kun mietit, tulisiko sinun laatia testamentti, selvitä ensin, miten omaisuutesi jakautuisi ilman sitä. Testamentti kannattaa laatia, jos perintökaaren määräykset eivät johda viimeisen tahtosi mukaiseen lopputulokseen.

Miten testamentti tehdään?

Testamentin laatiminen ei yleensä ole kovin vaikeaa. Sen on kuitenkin noudatettava lain vaatimia muotomääräyksiä ollakseen pätevä. Siksi on hyvä käyttää apuna asiantuntijaa. Annamme mielellämme suosituksia asianajajista, jotka auttavat sinua maksutta ja ehdottoman luotettavasti laatimaan testamenttisi.

Kun muistat testamentissasi Punaista Ristiä, on tärkeää kirjoittaa selkeästi onko se tarkoitettu Punaisen Ristin katastrofirahastoon vai kotimaan vapaaehtoistoiminnan tukemiseen.

Myös alueellisen tai paikallisen toiminnan tukeminen on mahdollista. Silloin testamentin saajana voi olla haluamasi Punaisen Ristin piiri tai paikallisosasto.

Mitä tapahtuu, jos jätän Punaiselle Ristille kiinteää omaisuutta?

Yleensä Punainen Risti myy irtaimiston osto- ja myyntiliikkeiden kautta. Jos lähellä on Punaisen Ristin Kontti-kierrätystavaratalo, myydään irtaimisto sen kautta.

Kiinteistöt myydään kiinteistövälitysyritysten kautta vapailla markkinoilla.

Henkilökohtaisimpia esineitä, kuten valokuvia, tarjotaan yleensä omaisille. Jos omaiset eivät halua kuvia, tuhoamme ne, etteivät ne joudu vääriin käsiin. Kirjeet hävitämme aina, ellei asiasta ole testamentissa erillistä ohjetta.

Missä testamenttia säilytetään?

Testamentti kannattaa säilyttää pankin tallelokerossa, mielellään suljetussa kirjekuoressa. Kirjekuoreen voi kirjoittaa, että se sisältää testamentin ja määrätä samalla, että kuoren saa avata vain kahden todistajan läsnäollessa.

Testamentin olemassaolosta voi olla hyvä kertoa jollekin luotettavalle läheiselle, jotta sitä osataan etsiä perunkirjoituksen yhteydessä. 

Lataa testamenttiopas

Lataa ja tulosta itsellesi testamenttiopas (PDF)

Tilaa testamenttiopas kotiin

Voit tilata testamenttiesotteen myös postitse haluamaasi osoitteeseen.

Tilaa testamenttiopas postitse

Testamenttineuvontaa veloituksetta

Meiltä saat yhteystiedot asianajajille, jotka auttavat sinua veloituksetta. Ota yhteyttä, jos haluat keskustella testamenttilahjoituksesta tarkemmin. 

Ota yhteyttä

Testamenttiasiantuntija Mia Ekström, puh. 040 562 2472, mia.ekstrom@punainenristi.fi.

 

 

Yhteystiedot tallennetaan Punaisen Ristin markkinointirekisteriin. Lue lisää: punainenristi.fi/tietosuoja