Yleiskokous

Linus Lindholm / Suomen Punainen Risti
Image: Linus Lindholm / Suomen Punainen Risti

Kolmen vuoden välein kokoontuva yleiskokous on Suomen Punaisen Ristin korkein päättävä elin, joka päättää järjestön toiminnan suunnasta ja valitsee korkeimmat luottamushenkilöt.

Koronavirusepidemian vuoksi kesäkuuksi 2020 suunniteltu kokous siirrettiin syyskuuhun 2020. Yleiskokous kokoontui 5.9.2020 Vaasaan ja etäkokouksiin 11 paikkakunnalle ympäri maata. Kokousta pystyi ensimmäistä kertaa myös seuraamaan striimattuna kotisohvilta käsin.
 

Mistä yleiskokouksessa päätetään? 

Yleiskokouksessa päätetään Punaisen Ristin strategiasta eli toimintalinjauksesta seuraaville kolmelle vuodelle. Syyskuun 5. päivä 2020 pidetyn yleiskokouksen hyväksymä toimintalinjaus on liitetiedostona tällä sivulla. Samalla valittiin järjestölle uusi puheenjohtaja sekä luottamushenkilöt hallitukseen ja valtuustoon. Luottamushenkilövalinnat 5.9.2020 löytyvät täältä.
 

Mikä toimintalinjaus?

Toimintalinjaus ohjaa Punaisen Ristin vapaaehtoisten ja työntekijöiden yhteistä työtä seuraavien kolmen vuoden ajan. Toimintalinjauksen tekemiseen osallistuu satoja ihmisiä järjestön kaikilla tasoilla. 
 
Viime syksynä osa piireistä järjesti keskustelutilaisuuksia, joissa jäsenet pääsivät vaikuttamaan toimintalinjauksen sisältöön. 
 
Kevään 2020 järjestökäsittelyssä kaikilla osastoilla oli mahdollisuus kommentoida toimintalinjausta.
 

Kuka voi osallistua yleiskokoukseen?

Yleiskokous on avoin kaikille järjestön jäsenille. Äänivaltaiset edustajat osallistuvat äänestyksiin ja voivat käyttää puheenvuoroja kokouksessa. Jokaisella osastolla on yksi äänivaltainen edustaja kutakin alkavaa 200 jäsentä kohden. 
 
Lisäksi jokaisella piirillä on yksi edustaja. Äänivaltaiset edustajat valitsee osaston tai piirin hallitus. 
 
Muut kuin äänivaltaiset jäsenet saavat osallistua kokoukseen ja viikonlopun kaikkeen ohjelmaan, mutta ilman äänioikeutta. Erityisesti nuorille jäsenille kokous on antoisa oppitunti järjestödemokratiasta ja upea mahdollisuus päästä tutustumaan muihin aktiiveihin. 
 
Mari Vehkalahti / Suomen Punainen Risti

Tervetuloa Punaisen Ristin nuorten yleiskokoukseen keväällä 2020!